2013-12-12 12:17:29• hírek • MTI

Elhalasztva a döntés

Az alkotmánybíróság január tizedikére halasztotta döntését a decentralizációs törvényről, amellyel több központi intézményt utalna önkormányzati hatáskörbe a kormány - közölte szerdán a testület.

Az alkotmánybírák arra hivatkoztak, hogy nem volt idejük áttanulmányozni a beadvánnyal kapcsolatos négyezer oldalnyi dokumentációt.

A jogszabály értelmében egyebek között a jelenleg minisztériumi alárendeltségében működő közegészségügyi intézmények, mezőgazdasági igazgatóságok, munkaügyi felügyelőségek, sportlétesítmények, kulturális igazgatóságok kerülnek önkormányzati hatáskörbe.

A parlamenti vita nélkül, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással novemberben elfogadott törvényt a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) támadta meg az alkotmánybíróságon. A PDL szerint a jogszabály nem a döntéshozatalt viszi közelebb az állampolgárokhoz, hanem a helyi "kiskirályok" forrásait és hatalmát akarja növelni a jövő évi választásokra készülő szociálliberális kormány.

Az alkotmányossági óvás elbírálásának halasztása miatt a törvény egyelőre nem léphet hatályba és az érintett állami intézmények továbbra is kormányzati alárendeltségben kezdik meg a 2014-es költségvetési évet.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) korábban jelezte, támogat minden olyan kezdeményezést, amely a helyi autonómiát erősíti. Az RMDSZ is a parlament elé terjesztett júniusban egy decentralizációs tervezetet, amelynek - a szövetség politikai alelnöke szerint - számos elemét a kormány is átvette.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: